THE BEGINNING OF SAD

THE BEGINNING OF SAD

 

During a summer day 2019, The friends Ludwig and Emil started talking about starting a business selling products online, original right? After that day, things started to move. During the fall the first webshop was created under the domain www.scandinavian-art-design.com where they offer art design and clothing by young brands and designers. During december 2019, they received Drivshusets award Student Company of the Year 2019 during Days of Knowledge. Today they are running their company while finishing their studies. Their current goal is to develop and distribute a collection of recycled fabric. 

 

Berätta om er och ert företag! 

-Jag och min kompanjon Emil Wigren driver i nuläget en webbshop med inriktning på konst och mode från mindre skandinaviska varumärken. Vi jobbar med både interna och externa varumärken med allt ifrån lyxiga MacBook cases till handmålade tavlor och plagg. I nuläget är vår största produktgrupp kläder, följt av posters och tavlor. Vi driver två interna varumärken som gör kläder respektive accessoarer. Just nu håller vi på att ta fram plagg i återvunnen bomullstrikå åt klädmärket, berättar Ludwig. 

Hur kom ni på idén till ert företag?

-Jag har sedan många år varit intresserad av både entreprenörskap och mode. När jag och Emil låg och solade i somras började vi prata framtidsdrömmar. Då insåg vi nog att vi hade varit ett bra team med kompletterade egenskaper och liknande mål. Då kom vi på idén om Scandinavian Art & Design.  

”Drivhuset har sedan 3 år tillbaka funnits som en coachande kompis och bollplank”

Hur fick ni kontakt med oss på Drivhuset?

-VI träffade Drivhuset genom vägledningar främst, men första gången genom min utbildning Textilekonomprogrammet i Borås.

Hur har Drivhuset hjälpt er i ert entreprenörskap? 

-Drivhuset har sedan 3 år tillbaka funnits som en coachande kompis och bollplank. Från att uppmuntra oss till att faktiskt starta bolaget till att hjälpa oss hitta leverantörer och kunder. Att vi till sist vann deras pris känns helt fantastiskt! 

Hur arbetar ni med företaget idag och på vilket sätt? 

-Vi båda arbetar med företaget vid sidan av studier och annat jobb. Ofta blir det på kvällar. Jag (Ludwig) är den kreativa halvan som har hand om allt visuellt, från att styra plåtningar till att designa produkter och hemsidan. Emil arbetar heltid som logistikansvarig på en tech-startup vilket gör honom till en perfekt partner kompetensmässigt. Vi jobbar både sent på kvällarna såväl som tidigt på mornarna när det behövs. För oss är det extra viktigt att ha kul på vägen!

”Att få gå upp och ta emot priset inför en sal med duktiga och framgångsrika människor kändes bra. Det gav oss mycket vind i ryggen både mentalt och ekonomiskt.”

Hur ser en arbetsdag ut för dig? 

-Idag, Lördagen 23/2 jobbar vi från kl 18 till 00 ungefär. Vi båda är 23 år gamla, jag pluggarheltid och jobbar deltid på kvällarna och Emil jobbar heltid. Helg och kvällar är ett bra tillfälle att träffas på. Vi arbetar på ett kontor på Ringön i Göteborg. Ingen arbetsdag är sig lik. Marknadsföring, produktutveckling och scoutande efter nya leverantörer är tre aktiviteter vi jobbar med kontinuerligt.

 

 

Grattis till vinsten av stipendiet Årets Studentföretag 2019! Hur kändes det att ta emot priset? 

-Tack, både nervöst och fantastiskt. Att få gå upp och ta emot priset inför en sal med duktiga och framgångsrika människor kändes bra. Det gav oss mycket vind i ryggen både mentalt och ekonomiskt.

Vad är era och företagets framtidsvisioner och mål?

-Vi har både kortsiktiga och långsiktiga mål. Vårt kortsiktiga mål för vårt interna varumärke är att lansera en helt återvunnen SS21 kollektion för dam och herr. Långsiktigt vill vi ha stärkt vårt varumärke och etablerat oss i Stockholm och Köpenhamn. Inom fem år hade vi velat arbeta med detta på heltid. 

 

 

Vad är det bästa med att driva företag? 

-Det är absolut friheten och belöningen av hårt arbete, på gott och ont. Jag vet att det kommer att krävas många timmar, men jag vet också att det kommer vara värt det när man senare kan se tillbaka på det man har skapat.

Vad är era tips till någon som är sugen på att starta eget men som inte vågar ta steget? 

-Mitt bästa tips är att se det som en lärdom och ett kul projekt. Vad du än gör måste du tycka att det är roligt, vilket just nu är det viktigaste för oss. Om man är osäker rekommenderar jag att man börjar litet och tar myr steg framåt samtidigt som man studerar eller jobbar kvar på sitt gamla jobb. På så sätt minimerar man den ekonomiska risken.

Back to blog